Met de Europese richtlijn CSRD in zicht, schieten ESG-cursussen als paddenstoelen uit de grond. Hoe weet je nu welke opleiding jouw organisatie echt grip geeft op de complexe materie van duurzaamheidsverslaggeving? De examencommissie van stichting Curae Futurum geeft antwoord.
Wat hebben de wetenschappelijk directeur van de business school van Rijksuniversiteit Groningen, twee registeraccountants en een manager op het gebied van gezondheid, veiligheid, beveiliging, milieu en kwaliteit met elkaar gemeen? Op het eerste oog niet veel. Het bonte gezelschap vormt de examencommissie van Curae Futurum, een stichting die ijvert voor kwalitatief onderwijs over de CSRD.
‘CSRD is dé game changer van de toekomst’
Curae Futurum betekent ‘zorg over de toekomst’. Hoe deze Latijnse naam zich verhoudt tot de CSRD vertelt examencommissielid Lorenz van der Vliet: “De impact van CSRD voor bedrijven is enorm. Het is dé game changer van de toekomst. De richtlijn verplicht ruim 50.000 grote ondernemingen om vanaf 2024 jaarlijks te rapporteren op hun duurzaamheidsbeleid en resultaten. De wetgever stelt zeer uitgebreide eisen aan deze niet-financiële rapportages. Daarmee is ESG-onderwijs onmisbaar. Niet alleen voor multinationals, maar voor alle organisaties, groot en klein. Iedereen krijgt uiteindelijk met CSRD-verplichtingen te maken, zelfs zzp’ers. Kwalitatieve ESG-scholing is onze zorg voor de toekomst.”
‘Organisaties hebben heel veel behoefte aan ondersteuning’
Er is volgens Van der Vliet op dit moment binnen organisaties ‘heel veel behoefte aan ondersteuning’. Hij weet dit vanuit zijn werk als partner en registeraccountant bij Moore DRV. “Bedrijven willen weten hoe ze aan de slag kunnen als de CSRD van kracht gaat. Niet alleen omdat het allemaal nieuw is, ook omdat wij zien dat veel bedrijven toch hebben gewacht op de publicatie van de definitieve documenten bij de richtlijn. Zij moeten nu nog alles leren!”
Dit zorgt voor een behoorlijke uitdaging om op korte termijn een grote groep medewerkers op allerlei niveaus te scholen. “Zij moeten niet alleen op hetzelfde moment alles gaan rapporteren. Accountants moeten op hun beurt binnen een bepaalde tijd alles verifiëren. Deze financials moeten non-financial data gaan begrijpen en andersom moeten ondernemers begrijpen hoe financials al jaren rapporteren. Dat alles maakt dat er in de markt nu een grote behoefte is aan structuur en duidelijkheid. En vooral aan kwalitatief en praktisch onderwijs.”
‘Koudwatervrees wegnemen met een praktische opleiding’
Thijs Broekhuizen, ook lid van Curae Futurum, constateert veel koudwatervrees bij bedrijven. “Die willen we graag wegnemen met een praktische, maar inhoudelijk sterke opleiding. Wij willen eraan bijdragen dat ondernemers dankzij een kwalitatief goede ESG-opleiding in staat zijn om te reflecteren op hun eigen organisatie. Ze moeten de vaardigheden leren om bepaalde zaken te identificeren en deze dingen te classificeren. Zodra je als manager de CSRD kunt toepassen in de praktijk en een nuttige analyse kunt maken van je eigen organisatie, kunnen je medewerkers er pas iets mee.”
In zijn dagelijkse werk op de Business School van Rijksuniversiteit Groningen overbrugt Broekhuizen voor studenten de kloof tussen theoretisch begrip en de praktische toepassing. Om diezelfde reden zit hij in de examencommissie. “We monitoren en evalueren de kwaliteit van alle ESG-opleidingen van Sdu. We bewaken de kwaliteitsstandaard, omdat kwaliteit straks ook binnen organisaties nodig is. Het cursusaanbod van Sdu is voor verschillende niveaus en vooral praktisch ingestoken”, weet de wetenschappelijk directeur.
‘Onafhankelijke examencommissie toont aan dat Sdu staat voor kwaliteit’
Bedrijven willen ‘zo snel mogelijk ESG-proof worden’. Daar spelen opleiders volgens Broekhuizen slim op in. “Er is een gigantische wildgroei aan trainingen en opleidingen op dit gebied. Maar niet elke cursus met ESG of CSRD in de naam biedt wat er in deze fase nodig is. Laat staan kwalitatief onderwijs gericht op de praktijk. Sdu heeft als groot voordeel dat ze met een examencommissie werkt. Daarmee voegt ze een onafhankelijke kwaliteitstoets toe en kan ze aantonen dat ze serieus werk maakt van de inhoud van haar opleidingsaanbod.”
‘Met relevante lesstof de complexe CSRD het hoofd bieden’
David Boekel stelt dat bedrijven vooral gebaat zijn bij ‘praktische handvatten én de kennis van ervaringsdeskundigen’. “Door de cursusinhoud constant te evalueren en monitoren, en de lesstof waar nodig aan te passen, krijgen cursisten altijd relevante informatie om de complexiteit van de CSRD het hoofd te bieden. Sdu helpt bedrijven echt vooruit.” Die intrinsieke motivatie spreekt de manager Impact Reporting bij RSM Nederland persoonlijk erg aan.
“Ik lever via de examencommissie zelf ook graag een bijdrage aan de maatschappij. Ik ben van huis uit accountant en controleerde tot 5 jaar geleden nog jaarrekeningen. Totdat ik op enig moment besefte dat alleen een financiële focus niet de juiste weg vooruit is en een bredere focus noodzakelijk is om toekomstbestendig te worden als onderneming. Deze vond ik op het gebied van duurzaamheid”, vertelt David. “Doel van de CSRD is dat bedrijven gaan bijdragen aan een groene, eerlijke wereld waar het fijn leven en werken is voor iedereen. Als examencommissielid wil ik dat organisaties de juiste kennis krijgen zodat ze ook de juiste duurzame keuzes gaan maken. Ik deel hiervoor graag mijn eigen kennis en ervaring.”
‘Vanuit verschillende disciplines beoordelen wij ESG-opleidingen’
Dat geldt ook voor Arjan Donatz, group manager HSCQ-manager sustainability bij Evos. Het is volgens hem belangrijk om vanuit zoveel mogelijk verschillende invalshoeken jezelf voor te bereiden op de CSRD. “Als je alleen vanuit je eigen discipline onderwezen wordt, bouw je snel een bedrijfsblindheid op. Spiegelen van je eigen beleid is nodig om zeker te weten of je de brede kennis in huis hebt die nodig is voor de CSRD.” Hij noemt het gemêleerde gezelschap in de examencommissie ‘een mooi voorbeeld van verzamelde kennis’. “Vanuit onze verschillende disciplines beoordelen wij de ESG-opleidingen en verrijken deze waar nodig.”
Zelf deed Boekel veel kennis op aan de Business School van RUG en via de beroepsorganisatie voor accountants. “Hier wordt heel veel actuele kennis met elkaar gedeeld. Ook is er contact met de wetgever om deze te adviseren over de Europese richtlijn die klaar staat om live te gaan. Dan zit je dus aan de voorkant van de wetgeving te praten en weet je goed waar de CRSD overgaat. Ik kan zeggen: het is een boekwerk om mee aan de slag te gaan.” Donatz vult aan: “Begin met een opleiding waarin je op laagdrempelige wijze leert wat het doel van de CSRD is, zodat je de complexiteit ervan in de praktijk het hoofd kunt gaan bieden. En wellicht ten overvloede: kies in elk geval een gecertificeerde opleider mét onafhankelijke kwaliteitskeur. Deze wet is te belangrijk om zomaar ergens een cursusje te volgen.”